AKSARAY İL MEM ARGE

Görme Engelli Öğrenciler İçin Engelsiz Fen Öğretimi Projesi

Sabancı Vakfı Hibe Programı ile desteklenerek Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda görev yapan Fen Bilgisi Öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini amaçlayan ve Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından yürütülen "Görme Engelli Öğrenciler İçin Engelsiz Fen Öğretimi Projesi"nin açılış toplantısı Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı.
Görme Engelli Öğrenciler İçin Engelsiz Fen Öğretimi Projesi

 

Projeye, Aksaray Üniversitesi Rektörü Sayın Yusuf ŞAHİN, Aksaray İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hayrullah ALABOYUN, Sabancı Vakfı Proje Koordinatörü Deniz BAŞKAN, Eğitim Fakültesi Dekanı ve Proje Genel Koordinatörü Prof. Dr. Özgül KELEŞ, proje ekibi, 68 Aksaray Görme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı, akademisyenler, görme engelli öğrenciler ve aileleri, projenin hedef kitlesini oluşturan Aksaray İlinde görev yapan sınıf, fen bilimleri ve özel eğitim öğretmenleri katıldı.  

Aksaray Üniversitesi Rektörü Sayın Yusuf ŞAHİN açılış konuşmasında, üniversitede engelli bireylerin erişimini sağlamak için gerçekleştirilen çalışmaların altını çizdi. Üniversitemizin "Mekânda Erişim" kategorisinde turuncu bayrak ödülünü aldığını, eğitimde erişilebilirlik konusunda yeşil bayrak ödülü için çalışmaların Eğitim Fakültesinde devam ettiğini belirtti.

Açılış konuşmalarında Prof. Dr. Özgül KELEŞ projenin amacından, sürecinden ve çıktılarından bahsetti. Bu kapsamda, eğitimde fırsat eşitliğinin önemine değinerek bilgiye erişim ve kullanım konusunda görme engelli öğrencilerin olağan gelişim gösteren akranlarıyla eşit haklara sahip olduğunu vurguladı. Fen bilimleri dersi gibi soyut kavramların ve görsel öğelerin çok fazla olduğu derslerde görme engelli öğrencilerin dezavantajlı konumda olduğunu belirtti. Bu nedenle, bu projede ilkokul 3-4. sınıfa devam eden görme engelli öğrencilere fen derslerindeki kazanımları etkili bir biçimde öğretebilmek amacıyla sınıf öğretmenlerinin derslerde kullanabilecekleri öğretim materyallerinin geliştirileceği yönünde çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Açılış toplantısının ardından proje, son derece verimli geçen ilk çalıştay programıyla başladı. Proje ekibi moderatörlüğünde üç paralel oturum şeklinde yapılan I. Çalıştayda, görme engelli öğrencilerin eğitimde karşılaştıkları güçlükler, sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencilerine ders sunumu yaparken karşılaştıkları güçlükler ve fen bilimleri derslerinde öğretmenlerin görme engelli öğrenciler ile çalışırken yaşadıkları sorunlar tartışılarak eğitimde karşılaşılan güçlükler belirlenmeye çalışıldı.

27 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilen II. Çalıştayda proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Önder İŞLEK ve proje personeli Dr. Öğretim Üyesi Onur Emre KOCAÖZ tarafından "Kapsayıcı Eğitim ve Hak Temelli Eğitim" üzerine katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği bir panel düzenlendi. II. Çalıştayda ise görme engelli öğrencilerin eğitime erişimi ve fiziksel düzenlemeler konusu tartışılarak katılımcılarla beraber çözüm önerileri geliştirildi.

Proje, çalıştay, konferans, atölye çalışmaları, görme engelli bireyler için fen materyali geliştirme, mentorluk çalışmaları, Braille alfabesi ile kitap yazımı vb. çalışmalarla bir yıl süreyle devam edecektir. Projeyi yakından takip etmek ve katılmak için aşağıdaki adresleri takip edebilirsiniz.

Web: http://engelsizfenogretimi.com

Instagram: engelsiz.fen.ogretimi

01-10-201901-10-201901-10-201901-10-201901-10-201901-10-201901-10-201901-10-2019

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yeni Sanayi Mah. Ek Valilik 3 Nolu Hizmet Binası Kat4 No28 - 0382 213 68 40

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.