AKSARAY İL MEM ARGE

ULUIRMAK MTAL ÖĞRENCİLERİMİZ VE ÖĞRETMENLERİMİZ PRAG'TA İŞBAŞI İZLEME VE STAJ FAALİYETLERİNDE

Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Çek Cumhuriyeti'nin Prag şehrinde sekiz öğrenci ve iki refakatçi öğretmen eşliğinde Yiyecek İçecek, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanında Staj Faaliyeti gerçekleştirildi. 05-14 Mart 2023 tarihleri arsında  Prag'da iki Konaklama Hizmetleri Alan öğretmeni ve iki Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmenlerimiz Le Palais Art  Otelde İşbaşı İzleme faaliyetine katıldı.
ULUIRMAK MTAL ÖĞRENCİLERİMİZ VE ÖĞRETMENLERİMİZ PRAG'TA İŞBAŞI İZLEME VE STAJ FAALİYETLERİNDE

 05-21 Mart 2023 tarihleri arasında 2022 yılı Mesleki Eğitim Erasmus Akreditasyonu projesi ile Uluırmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri kısa dönem öğrenci staj faaliyetine katıldı. Hareketlilik sürecinde, Mutfak ve Ön Büro bölümü öğrencileri Prag şehrinde ''Le Palais Art Hotel Prague'' adlı otelde kendi dalları üzerine uygulama çalışmaları yaptı. 

Otel yönetimi ile ilk gün öğretmen öğrenci ve otel çalışanları için bilgilendirme toplantısı yapıldı. Stajyer öğrenciler şefleri ile tanıştırılarak çalışacakları alanlar ile ilgili bilgi verildi. Öğrencilerin çalışma saatleri belirlendi. Otelin mutfağında ve restoranda staj yapan öğrencilerimiz,  Avrupa mutfağı ve servis hizmetleri konusunda kendini geliştirme fırsatı buldu. Çorba çeşitleri, tatlılar ve içecekler üzerinde yoğunlaşan staj programı servis ve turizm alanında eğitim gören katılımcı öğrencilerimiz için oldukça önemli bir tecrübe oldu. Konaklama alanında da yine katılımcı öğrencilerimiz işletmede rezervasyonların nasıl alındığı ve rezervasyon değişiklikleri iptalleri, oda satışı, giriş çıkış işlemleri ve temizlik konularında staj eğitimi aldılar.

Le Palais Art Hotel'de mutfak çalışmaları İşbaşı izleme faaliyeti  esnasında  baş aşçı olarak Marek Bey ve Aşçı yardımcısı olarak Mirel Bey ve Bozana Hanım mentörlük yapmışlardır. Çek Cumhuriyeti'nde öğünler geleneksel olarak çorba ve ana yemek olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır ve bazen bu iki parçaya komposto ya da tatlı gibi üçüncü bir parça eklenmektedir. Çek yemekleri, günümüzde özellikle çorbalarıyla insanların ilgisini çekmektedir.

Ön büro departmanında yapılan işlemlerden ulusal ve uluslararası literatüre uygun olarak rezervasyon ile ilgili kavramları ve kısaltmalar, rezervasyon formlarının ulusal standartlara ve işletme prosedürüne uygun olarak nasıl doldurulduğu gözlemlendi. Gözlemler sonunda ön büroda farklı bilgisayar programları kullanılmasına rağmen Çek Cumhuriyeti'nde ve Türkiye'de ortak kavramların ve kısaltmaların kullanıldığı gözlemlendi. Rezervasyon formlarının da içerdiği bilgiler açısından benzerlikler gösterdiği görüldü.

"Erasmus + Projelerinin farklı kültürler arasında bir köprü olduğu ve bu köprü aracılığıyla; başta kültürel farklıların tanınması ve farklı kültürlere saygı farkındalığının arttırılması, mesleki beceri alışverişinin sağlanması, yabancı dil becerilerinin geliştirilmesi gibi faydalar sağladığını düşünmekteyim. Proje öncesinde Çek Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği hakkında sınırlı bilgi sahibi iken proje sonrasında Çek dili, kültürü, sanatı, yaşam tarzı, çalışma prensipleri ve Avrupa Birliği varoluş felsefesi üzerine çokça bilgi edindim. Mesleki anlamda ise Çek Cumhuriyetinde ve Türkiye'de sunulan Turizm hizmetlerini karşılaştırma imkânı buldum. Çek Cumhuriyetindeki çalışma disiplini ve Türkiyedeki misafirperverlik iki ülkenin öne çıkan hizmet unsuru olarak dikkatimi çekti. Sonuç olarak mesleki, kültürel ve entelektüel açıdan çok faydalı bir proje olduğunu düşünmekteyim." Halil ÖZTÜRK- Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alan Öğretmeni /Uluırmak MTAL

 

 "Çekya Prag şehrinde verimli bir işbaşı izleme faaliyeti gerçekleştirdim. Erasmus faaliyetinin bana kazandırdığı ilk şey bakış açısı oldu. Ufkum inanılmaz ölçüde genişledi. Gittiğim yerlerdeki insan davranışlarını daha dikkatli bir gözle incelemeye başladım. Olaylara olabildiğince nesnel yaklaşıyorum. Mesleki ve dilsel becerilerime katkısının yanında, ön yargılarımdan uzaklaştım. Planlı çalışma ve insan ilişkilerimi geliştirerek kendime duyduğum güven artmıştır."  Olcay DEMİRKIRAN-Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni/Uluırmak MTAL

 

Öğrencilerin Mesleki eğitime bakış açılarını değiştirmek, sahip oldukları eğitimin uygulanabilir olduğunu görmeleri oldukça önemli bir kazanımdır. Farklı kültürlerde kendi alanlarında çalışabilmenin verdiği özgüven ve motivasyonla dönmelerinin Avrupa Birliği Erasmus+ projelerinin birincil hedefi olduğunu belirterek, katılımcılarımızı tebrik ederiz.  

 

 Mesleki eğitim ile girişimcilik ilişkisini fark etmeleri ve kendilerini mesleki anlamda geliştirerek geleceklerine yön verme gereksinimini vurgulayan öğretmen ve öğrencilerimize katkı ve emekleri için teşekkür ederiz.

 26-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-202326-05-2023

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yeni Sanayi Mah. Ek Valilik 3 Nolu Hizmet Binası Kat4 No28 - 0382 213 68 40

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.